Prikken tegen griep, pneumokok, corona: veel gestelde vragen – Huisartsenpraktijk Loosdrecht – Loosdrecht
Huisartsenpraktijk Loosdrecht
Eikenlaan 49a 1231 BG
Loosdrecht

Terug naar overzicht

Prikken tegen griep, pneumokok, corona: veel gestelde vragen

Hier vindt u de antwoorden op veel gestelde vragen:

Wanneer en waar worden de griepprikken gegeven? Op 4 november tussen 9.00 en 13.00 uur, in de Emtinckhof, Eikenlaan 51 in Loosdrecht. 

Wie krijgt de griepprik? Als u 60 jaar of ouder bent krijgt u een uitnodiging. Ook als u jonger bent en een chronische ziekte heeft zoals suikerziekte, een longziekte of reuma. En als u een ziekte heeft of medicijnen gebruikt die uw afweer verminderen. Zwangere vrouwen kunnen ook een griepprik krijgen. 

Hoe verloopt het uitnodigen? U krijgt per brief een uitnodiging, tussen 3 en 11 oktober. 

Ik heb geen uitnodiging ontvangen maar wil wel een griepprik. Als u jonger dan 60 jaar bent en geen chronische ziekte heeft kunt voor eigen kosten een griepprik krijgen. Neemt u daarvoor contact op met de praktijk.

Ik ben zwanger en wil een griepprik. Wij weten niet altijd dat u zwanger bent, en kunnen u dan geen uitnodiging sturen. Als u zwanger bent en een griepprik wenst maar geen uitnodiging kreeg, kunt u 4 november tussen 9.00 en 13.00 uur komen. U hoeft hiervoor NIET te bellen. Meer informatie hierover kunt u lezen op https://www.rivm.nl/griep-griepprik/griepprik/zwangerschap.

Waarvoor is de pneumokokkenprik? Pneumokokken zijn bacteriën die ernstige infecties kunnen veroorzaken zoals longontsteking, hersenvliesontsteking. Mensen van 60 jaar en ouder kunnen sneller en ernstiger ziek worden van pneumokokken. Meer informatie kunt u lezen op https://www.rivm.nl/pneumokokken/pneumokokkenprik.

Is de pneumokokkenprik ook elk jaar? Nee, die wordt elke 5 jaar gegeven. Dit jaar zijn mensen aan de beurt die geboren zijn van 1-1-1957 tot en met 31-12-1960. Het wordt afgeraden om deze prik binnen 5 jaar nogmaals te krijgen. 

Als ik ook een prik krijg tegen pneumokokken, hoe gaat dat dan? U krijgt beide prikken op hetzelfde moment, één in elke arm. 

Kan ik ook voor één van beide prikken kiezen? Ja dat kan, die keuze mag u zelf maken. Wanneer u eerder heeft aangegeven geen griepprik te willen kan het zijn dat u wel een uitnodiging heeft ontvangen voor de pneumokokkenprik.

Ik kan wel 4 november, maar niet op de tijd die op mijn uitnodiging staat. Dan kunt u op een andere tijd komen tussen 9.00 en 13.00 uur. U hoeft hierover NIET te bellen.

Ik kan niet op 4 november. De enige andere mogelijkheid is 15 november tussen 16.00 en 17.00 uur. U hoeft hierover NIET te bellen. Als u ook op 15 november niet kunt komen, en u wilt wel de griepprik, dan kunt u bellen om te bespreken hoe we u kunnen helpen. 

Vorig jaar kreeg ik wel de uitnodiging voor de pneumokokkenprik, maar ben ik niet geweest, kan ik dit jaar die prik krijgen? Ja dat kan. Vorig jaar is de groep geboren tussen 1-1-1953 t/m 31-12 1956 uitgenodigd. Het wordt afgeraden om binnen 5 jaar een volgende prik te krijgen.

Krijg ik de coronaprik ook van de huisarts? Nee, die worden niet meer door de huisarts gegeven maar door de GGD. Mensen van 60 jaar en ouder krijgen hiervoor een uitnodiging van de GGD. Mensen jonger dan 60 jaar kunnen een afspraak plannen vanaf 16 oktober via planjeprik.nl of 0800-7070. Meer informatie vindt u bij de GGD en RIVM. 

Voor meer informatie over griep kunt u kijken op

Thuisarts griep

RIVM griep

En voor informatie over pneumokokken op

Thuisarts pneumokok

RIVM pneumokok

Publicatiedatum: 26-09-2023